De start van de begeleiding is altijd een vrijblijvend gesprek. In dat gesprek is het voor u heel erg belangrijk om uit te vinden of u klikt met uw supervisor, of coach. U gaat namelijk met haar (zowel de supervisor als de coach zijn vrouwen) een intensief traject aan waarin vertrouwen en veilig voelen basale voorwaarden zijn om respectvol en resultaatgericht aan het werk te kunnen gaan.

 

In dat gesprek komen oorzaak en aanleiding voor de begeleidingsvraag aan de orde. Maar natuurlijk ook de inschatting van de begeleider of een begeleidingstraject de gewenste resultaten zal gaan opbrengen. Er worden afspraken gemaakt over doelen (en dus inhoud) en aantal bijeenkomsten. Meestal ligt dat tussen de 5 en de 10 bijeenkomsten van 1 uur. Eventueel wordt er een afspraak gemaakt met de werkgever om gezamenlijk de start van de begeleiding inhoud te geven.

 

De eerste bijeenkomst wordt altijd gewijd aan het zg "uitkleden" van de leerdoelen. Met andere woorden: wat moet je nu precies leren, waar gaat het precies over. Hoe duidelijker dat is, hoe concreter we kunnen starten met ons werk! Het zal regelmatig voorkomen dat u een opdracht krijgt om - in uw werksetting- te oefenen met uw leerdoel. De resultaten daarvan brengt u schriftelijk in voor de volgende bijeenkomst 2. Daarnaast schrijft u na iedere bijeenkomst een reflectie over de bijeenkomst. Dat betekent dat u actief bezig bent uw leerproces vorm te geven.

 

Tariefstelling:

De tarieven voor supervisie en coaching variëren van €60,- (laagste, individuele tarief) tot € 130,- (hoogste bedrijfstarief) per bijeenkomst. Alle tarieven zijn exclusief BTW, reis en verblijfkosten. Het bedrijfstarief wordt gerelateerd aan de omzet; de individuele tarieven zijn afhankelijk van de persoonlijke inkomenssituatie van de supervisant.

 

2 Overigens...de verslagen zijn strikt vertrouwelijk en zullen als zodanig worden behandeld!